Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies. Korzystając z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności

Strona Główna Cpn - chlamydioza.pl
Forum dla osób zainfekowanych Chlamydia pneumoniae i mykoplasmami,
leczących się lub planujących rozpoczęcie leczenia
kombinowanym protokołem antybiotykowym (CAP).


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
chlamydia w oczach - prośba o porady
Autor Wiadomość
misio2682
Forumowicz
misio2682


Dołączył: 13 Kwi 2012
Posty: 22
Wysłany: Pią 13 Kwi, 2012   chlamydia w oczach - prośba o porady

Witam, zacznę od tego że cierpię na zapalenie brzegów powiek od około 2 lat. Brałem już przeróżne maści , krople do oczu m.in allergocrom, vigamox, cortineff, dicortineff, oxycort a, erytromycynę i nic mi nie pomogło. Robiłem badanie w kierunku demodexa - wynik 2 razy negatywny. Mam blizny na brzegach powiek, oczy strasznie pieką i mam czerwone żyłki na białkach oka. Mam także uczucie piasku w oku. Kolega zaproponował mi abym zrobił badanie w kierunku chlamydii. I teraz mam pytania jakie badania powinienem wykonać aby dowiedzieć się czy mam chlamydie w oku ? Czy w oku można mieć chlamydie pneumoniae jak i trachomatis czy tylko jedną z nich? W Lublinie mam bardzo dobre laboratorium Luxmed. Mogę tam wykonać badanie na chlamydie pneumoniae igG , lecz kolega mówił abym zrobił także badanie igM , ale takiego badania nie widzę w spisie badan tego laboratorium. Bardzo proszę o porady, chciałbym sprawdzić wszystkie możliwości aby tylko dowiedzieć się czy mam tą chlamydię , bo ból oczu jest czasem nieznośny, rzęsy rosną krzywo - do dołu , to jest po prostu straszne. Będę wdzięczny za odpowiedzi. Dodam że miałem robiony wymaz z jednego oka i wyszedł gronkowiec koagulazoujemny, czyli prawidłowa flora - tak mi się wydaje bo nie było żadnego antybiogramu ........ Proszę o pomoc. Będę wdzięczny . Pozdrawiam

PS Okulisty na razie nie zamierzam odwiedzać, wolałbym na razie robić badania na własną rękę i dopiero jak dowiem się konkretów pójść do lekarza po skuteczną receptę.
 
 
 
jabadabadipdip
Super Expert- forumowicz



Dołączył: 15 Mar 2012
Posty: 2069
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

okulista musi zrobić Ci wymaz... Mi problemy z oczami prawie przeszły po azytrymocynie do oka.
 
 
Iwrit
Super Expert- forumowicz
człowiek grzyb



Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 1203
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

No tak, wymaz ja robiłem w ALAB na początku leczenia, tam wyszło mi dodatnio w dwóch badaniach z miesięcznym odstępem.
Jednak moja dr twierdzi, że wymazy nic nam nie mówią, a ctr leczy się po objawach.
Głównie Ctr powoduje takie ciekawostki, Cpn także ale raczej w mniejszym stopniu.
_________________
Bb, Ctr, Cpn, Blo, Ure, Babezja, Yersinia
Leczenie od II 2010

KAC279 - zniżka 10$ na iherb.com
 
 
jawor
Specjalista



Dołączył: 25 Lis 2011
Posty: 162
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

No tak. Wiele na tym forum powiedziano juz o oczach.
Ale pociągnijmy temat.
Z Twoich objawów to mi się nic innego nie nasuwa jak jaglica.
Niby prawdopodobieństwo małe, bo na naszym kontynencie wystepuje rzadko, ale jednak czasem występuje.
Ona właśnie jest efektem zakażenia specyficznymi szczepami ctr. Powoduje wywijanie rzęs, rogowacenie powiek czy tam czegos i nie leczona lub źle leczona prowadzi niechybnie do ślepoty. To tak ku przestrodze.
Nie ma na co czekać.
Zrób sobie badanie przeciwciał w kierunku ctr w klasie igg. Igm sobie odpuść bo nic nowego na razie nie wniesie, a i tak prawdopodobnie będzie ujemne, bo te przeciwciała są w oragniźmie przez kilka tygodni od momentu zakażenia.
Jezeli masz mozliwość to polecam dodatkowo zrobić wymaz z oka w kierunku ctr.
Musisz sie też zastanowić czy przypadkiem nie dziabnąłeś gdzieś sobie do oka dwoinki rzerzączki. Jeżeli to może byc prawdopodobne trzeba zrobić wymaz równiez w tym kierunku.
Jak pobierzesz krew i wymaz to zapobiegawczo możesz zaaplikować sobie kropelki azyter lub oftaquix. Jednak tych leków bez wizyty u okulisty raczej nie dostaniesz.
Na dalsze wskazówki musisz poczekać aż będą wyniki badań.
powodzonka
_________________
cpn-spadło w igg z 96 na 82
grzyb jelit- walka na całego
 
 
Iwrit
Super Expert- forumowicz
człowiek grzyb



Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 1203
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

Jawor dorobiłbym jednak Igm i Iga, to pierwsze ze względu na + u mnie po pół roku leczenia, Iga wskaże aktywne zakażenie jeśli coś, ale wiadomo jak z elisą i badaniami w przypadku bakterii z przetrwalnikami....
_________________
Bb, Ctr, Cpn, Blo, Ure, Babezja, Yersinia
Leczenie od II 2010

KAC279 - zniżka 10$ na iherb.com
 
 
misio2682
Forumowicz
misio2682


Dołączył: 13 Kwi 2012
Posty: 22
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   odp

Ctr - oznacza chlamydie trachomatis, a cpn - chlamydie pneumoniae? Przepraszam że zadaje takie pytania ale jest laikiem . To tak do tej pory nie miałem kontaktów seksualncych i nie wiem czy jest sens robić badanie na chlamydie trachomatis ? W Lublinie mam b.dobre laboratorium luxmed i mogę w nim wykonać takie badania

Chlamydia pneumoniae IgG (ilościowo)
Chlamydia trachomatis antygen (jakościowo)
Chlamydia trachomatis IgG (ilościowo)
Chlamydia trachomatis IgM (jakościowo)
Chlamydia trachomatis-UroGin


Borelioza IgG test ilościowy (Elisa)
Borelioza IgM test ilościowy (Elisa)

Niestety nie wiem które z tych badań muszę wykonać.
 
 
 
jawor
Specjalista



Dołączył: 25 Lis 2011
Posty: 162
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

Iwrit napisał/a:
Jawor dorobiłbym jednak Igm i Iga, to pierwsze ze względu na + u mnie po pół roku leczenia, Iga wskaże aktywne zakażenie jeśli coś, ale wiadomo jak z elisą i badaniami w przypadku bakterii z przetrwalnikami....


Masz Irwit rację, ale chłopak pisze, że problem z oczami ma od dwóch lat.
Moim zdaniem najpewniejsze jest w tej sytuacji igg. Po co ma tarcić kasę na igm, jeżeli okaże się, że to nie ten kierunek.
Ale niech sam decyduje. My możemy mu tylko podpowiadać
_________________
cpn-spadło w igg z 96 na 82
grzyb jelit- walka na całego
 
 
jawor
Specjalista



Dołączył: 25 Lis 2011
Posty: 162
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   Re: odp

misio2682 napisał/a:
Ctr - oznacza chlamydie trachomatis, a cpn - chlamydie pneumoniae?
****zgadza się******

Przepraszam że zadaje takie pytania ale jest laikiem . To tak do tej pory nie miałem kontaktów seksualncych i nie wiem czy jest sens robić badanie na chlamydie trachomatis ?
*****kontakt seksualny to najczęstsza droga przenoszenia ctr. Jednak wytarcie twarzy cudzym ręcznikiem też może się źle skończyć. Pobyt w cieplutkim jacuzii - tak samo, ech...
*****

W Lublinie mam b.dobre laboratorium luxmed i mogę w nim wykonać takie badania

Chlamydia pneumoniae IgG (ilościowo)
Chlamydia trachomatis antygen (jakościowo)
Chlamydia trachomatis IgG (ilościowo)
Chlamydia trachomatis IgM (jakościowo)
Chlamydia trachomatis-UroGin

****najlepiej jak by mieli Ctr Igg (elisa) + wymaz z oka, ale które wybrać to sam nie wiem*****

Borelioza IgG test ilościowy (Elisa)
Borelioza IgM test ilościowy (Elisa)

Niestety nie wiem które z tych badań muszę wykonać.
_________________
cpn-spadło w igg z 96 na 82
grzyb jelit- walka na całego
Ostatnio zmieniony przez jawor Sob 14 Kwi, 2012, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Nalewka
Expert-forumowicz


Dołączył: 25 Cze 2011
Posty: 686
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

Misio, masz jeszcze lepsze miejsce w Lublinie tu:

Instytut Medycyny Wsi im. W. Chodźki w Lublinie
Poradnia chorób odzwierzęcych i pasożytniczych
Tel. Rej. +4881 7184501
Tel. Inform. +4881 7184500
www.imw.lublin.pl/?go=incl/tel_wg_nazwisk
www.imw.lublin.pl/?go=Sam...PCOuslugi"
_________________
kleszcz daje prezenty, psia krew...
 
 
jabadabadipdip
Super Expert- forumowicz



Dołączył: 15 Mar 2012
Posty: 2069
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

a swoja droga co Ci powiedzial na to okulista? w ogole byles u niego przez ten czas?
 
 
misio2682
Forumowicz
misio2682


Dołączył: 13 Kwi 2012
Posty: 22
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   odp

Jeśli chodzi o ostatniego okulistę , a byłem u niego z pół roku temu ( od tego czasu nic się nie zmieniło) to powiedział że cierpię na zapalenie brzegów powiek, że nie ma na to skutecznego leku. Powiedział abym zakupił płyn blephasol i przemywał powieki - powinno pomóc. Tyle się dowiedziałem od ostatniego okulisty. Wracając do mojego problemu to zanim zaczęły się problemy z oczami , miałem problemy z uszami. Jakieś 4 lata temu podczas połykania śliny zacząłem odczuwać jakieś pstrykanie, bardo nieprzyjemne. Od tamtego czasu zawsze gdy przełykam ślinę odczuwam pstrykanie, stukanie. Podczas choroby to pstrykanie tak się nasila że nie mogę zasnąć. Byłem z tym u laryngologa , powiedział że nie widzi stanu zapalnego. Coś tam przeczyścił i pożegnał się ze mną. Po problemach z uszami zaczęły się problemy z oczami.
Mam jeszcze pytanie bo wątpię że mam ctr , czy cpn może dawać poważne objawy ze strony oczu - zapalenie brzegów powiek czy tylko ctr może dawać objawy ze strony oczu? Żaden okulista nie jest w stanie mi pomóc, jedynie mogę się spytać czy przepisze mi jakieś nowe krople - np azyter bo tego jeszcze nie brałem- taka jest prawda. Pierwsi okuliści leczyli mnie na alergię - allergocrom i następny okulista też powiedział że alergia i nowe krople od alergii które nic nie pomagały... Potem było zapalenie spojówek , i tu mogła być racja bo wraz z zapaleniem brzegów mogę mieć zapalenie spojówek, i dopiero ostatni okuliści stwierdzili zapalenie brzegów , sam widzę że na brzegach mam strubki, pęcheryki, krzywe rzęsy, częsta wydzielina.
Jeden mądry okulista powiedział że przyczyną zapalenia brzegów może być nużeniec i powiedział żebym zrobił badanie w tym kierunku ale wynik wyszedł negatywny i nie wiem czy się cieszyć czy płakać o nadal nie znam przyczyny tego stanu. A gdybym miał chlamydie ctr lub cpn to jak mogłem się tym zarazić? Mam także słabą odporność . U mnie w domu nikt nie nie ma chlamydii. Z odpornością miałem zawsze problemy i myślałem że mam nużeńca bo on lubi atakować osoby z zaniżoną odpornością....
 
 
 
jawor
Specjalista



Dołączył: 25 Lis 2011
Posty: 162
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

Przypomniałem sobie, że niegdyś czytałem niegdyś pewne opracowanie naukowe dotyczace Zespołu Reitera.
Dla mniej zorientowanych- Zespół Reitera to zespół trzech objawów: zapalenie cewki moczowej, reaktywne zapalenie stawów i zapalenie spojówek.
Podnoszono w tym opracowaniu przyczyny występowania ZR. Cały czas opisywano ctr, urea, salmonellę i tam takie ble, ble.
Na końcu jednak autor wysnuł esencję, że przy leczeniu zespołu Reitera należy bezwzglednie poszukiwać przyczyn infekcyjnych typu ctr, ure, salmonella i tam takie ble, ble.... i tu zonk.....dopisek lub chlamydii pneumonii.
Z tego wg autora wynika, że cpn może być przyczyną m.in. przewlekłego zapalenia spojówek.
_________________
cpn-spadło w igg z 96 na 82
grzyb jelit- walka na całego
 
 
misio2682
Forumowicz
misio2682


Dołączył: 13 Kwi 2012
Posty: 22
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   odp

Nalewka, w tym instytucie medycyny wsi co podałeś pracuje okulistka, u której już byłem i niestety nic nowego u niej się nie dowiedziałem - jedyne co przepisała to blephasol który jest bez recepty :) Szczere mówiąc to wolę robić badania sam na własną rękę niż chodzić po lekarzach i wydawać niepotrzebnie pieniądze ... Na razie zrobiłem badanie w kierunku demodex - wynik negatywny, wymaz z oka - gronkowiec koagulaoujemny - co to oznacza ? Z tego co czytałem to prawidłowa flora człowieka ? Ale jak się ma bardzo słabą odporność to ten gronkowiec może negatywnie wpływać na oczy ? Da się go jakoś leczyć jeśli jest on przyczyną chorób np. oczu? Robiłem także badanie tarczycy, wyniki to
TSH 0.649 (0.25 - 4.00)
FT3 6.59 (2.76-8.00)
FT4 18.1 (10.3-24.4)
Czy warto powtórzyć badanie tarczycy?

W moim przypadku najgorsze jest to że problemy zaczęły się gdy bardzo długo przesiedziałem przed komputerem, pamiętam że miałem wtedy jeszcze stary monitor crt i grałem wtedy bez oświetlenia

Jeszcze mam takie pytanie czy jak zrobię badanie w kierunku crt i cpn z krwi to dowiem się czy te chlamydie mogą być także w oku czy na badanie na obecność chlamydii w oku jest oddzielne badanie ?
 
 
 
Nalewka
Expert-forumowicz


Dołączył: 25 Cze 2011
Posty: 686
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

Tarczyca - nie warto powtarzać, wyniki masz bardzo ok.

Instytut Medycyny Wsi - nie chodzi o wizytę u lekarza, a o dobre laboratorium :)
_________________
kleszcz daje prezenty, psia krew...
 
 
exhodus
Forumowicz


Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 30
Wysłany: Nie 15 Kwi, 2012   

Witaj,

Jeżeli chodzi o oczy to mogę dużo powiedzieć, bo u mnie to byl koszmar. Jeżeli masz czerwone spojowki z promieniscie odchodzacymi od rogowki zylkami plus oko jest suche, piecze cię i masz uczucie ciała obcego to jest to CTR. Uważaj na rogowke bo mi ten bydlak ja prawie zezarl.

I nie chce cię martwić ale masz objawy Jagielicy. Proponuje prof. Sz w Warszawie ma prywatna praktykę. Wrastanie Rzes i bliznowacenie to cechy charakterystyczne. Byłeś może w Afryce? Kup Azyter i do profesora.

A i jeszcze jedno po antybiotykach ani posiew ani PCR nie wyjdzie, wydałem kasę i dupa zbita.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group